Тук ще нахвърлям снимки и кратки коментари за вкусови преживявания.
Куала Лумпур
 |
Китайски централен пазар |
 |
Много китайски зелки |
 |
Китайски манджи: Патица с чесън и джинджифил, сепии с люти чушки
|
 |
Улична закуска: Кокосов ориз с пържени фъстъци и малки рибки, чили сос в бананово листо или амбалжна хартия
|
 |
Тайландски мнджи: Том ям супа с риба, скариди "сампад" |
Шри Ланка
 |
Коту-роти | | | | |
 |
Кокос (Полунаруа) |
 |
Биволско кисело мляко (Валаченай) |
 |
Вкусните манджи на чичо: скариди с доматен-чили сос, салата домати с лук и люти чушки, пържен ориз и зеленчуци в къри (Пасикуда) |
 |
Къри риба тон и раци - цели, в Тайландски стил (Пасикуда) |
 |
Борба с раците |
 |
Уатапалам - сиропиран сладкиш с джагъри, чай с мляко |
Две съвсем различни неща се казват хопъри (двата вида са 'с яйца' и 'конци'), предполагам се правят от дни и същи съставки.
 |
Хопъри с яйца: приготвят се на газ в характерно оформени чугунени тиганчета (Тринкомали) |
 |
Закуска: стринг хопъри (тънки оризови нудъли), дал, рибно къри, кокос самбол + чай с мляко (Нилавели) |
| | | |
|  |
| Пържени банани със сироп китул (Нуара Елия) |
Цяла панирана риба с картофки и салата зеле и манго; сепии стил 'devilled', или с чили, домати, лук и чесън
Плажна кръчма в Негомбо
Индо-манджи при гарата в Коломбо: масала доса, кофа леща (дал) и сосчета (чътни) от които ядеш, колкото искаш.Забележете етикета на водата - American: Just drink it!
 |
Вечерна разтуха на плажа в Хикадуа: местния алкохол (арак), който се прави от кокос, този е с добавен вкус джинджифил, джинджифилова газирана напитка и люти пържени фъстъци |
 |
'Ориз и къри' на плажа до автогарата в Матара: ориз и къри всъщност е понятието за пълно ядене в Индийски стил |
Албум с експерименти и др. в кухнята
Тук има много млечни продукти, но голяма част от тях са боклуци. Има Европейци и Австралийци, които правят по-познати нам сирена, например фета, моцарела, и ги продават през почивните дни на специален пазар. Аз обаче намерих най-
ЯКия кашкавал като за ежедневна употреба, тоест кашкавал от мляко на як сподобен на типичен български вкус, но по-зрял.
Оризови алкохоли, които като цяло не се продават бутилирани. Сервират ги на мястото на дестилация в кръчма без интериор известна като 'Плочата' понеже е само цимент и рогозки в Киртипур. Мътната напитка с кисел вкус се казва ченг.
Оризовата ракия (
рокси) предлагат от еднократно до петорно дестилирана и сервират в малки керамични купички.
Кокосова вода - инсталация
На всеки 'кен' бира слагат отделен бандерол, с тиксо :П Това са
Тайландска Сингапурски тигър като за лежерна употреба, и по-специална бира, много тъмна и с висок процент алкохол.
Ето един Тигър в Тайланд.
Цяла морска риба, пържена, с домтен сос и зеленчуци. На заден план - патешко. Плаж Най Тон.
Казани къри на Вегетариански Фестивал Пукет, сервират ги на място в купи с ориз, или за вкъщи в пликче.
Много ми хареса тази оризова мечка, чак да ти е жал да я изядеш.
Любимите ми 'стъклени' или 'целофанови' нудъли се правят от бобови растения и са прозрачни. Предпочитам ги запържени със зеленчуци (заради специфичния сос), пред другия класически вариант - на кисело-люта салата. На заден план, пиле 'сатей'.