11 януари 2012 г.

ролята на кексчетата през 2011

Що е то мъфин? А къпкейк? Какво ги отличава едно от друго? До известна степен съставките, и това че едните са по-скоро закуска, а другите по-скоро десерт, и вторите обикновено са с крем отгоре. Но най-важното, както отбелязва Васко: Все са кексчета.

Тези кексчета през миналата година (ако не миналите две) бяха сензация в САЩ и от там по света. Съвсем сериозно, голям феномен, ви казвам; някои икономисти дори се чудеха как така противно на рецесията, все повече новоизлюпени пекарни изключително за кексчета се скъсват да се конкурират.
В Джорджтаун имаше една, зпочна с малко пространство в пресечка до главната (на улица М наемита са ужасно високи), после се разпростря с ъглов магазин и дори стана верига из целия "метро-регион". В края на годината пускат и магазини в Ню Йорк. Всеки ден там се редят десетки хора на опашка и чакат по 20 минути за тези малки кексчета. Вярно, много са сладки, слагат им малки марципанови украски. Из града подобни заведения, колкото си искаш. Но тези от Джорджтаун бяха хитри - ако ги следиш по социалните мрежи пускат всеки ден код, с него плюс задължителното чакане на опашка, получаваш безплатно кексче.

Популярността им е отразена и по ВС-телешоп каналите; считам този вид реклама за барометър на общественото мнение за това кой безполезен предмет е на мода, поне по времето когато първоначално пуснат новия продукт. (тук ще ползвам чуждиците, за разграничаване) Така преди време се появи реклама на калъп за печене на оргромен къпкейк (малко странно, защото все пак част от притегателната им сила е, че са малки индивидуални кексчета...). Съвсем от скоро са пуснали и специална тава за печене на топчета за "близалки от торта", които аз обявих за новия къпкейк, но трябва да призная че те имат конкурент в лицето на сладките "макарон". Може би притиснати от тези други десерти, които заплашват да изместят кексчето от привилегированата му позиция, занятчиите в САЩ обявиха 15 Декември "Ден на къпкейка". На кексчетата е отредено и поне едно телевизионно предаване по кабелната: Война на кексчета! Всеки епизод събира четири известни магазинчета от страната, които се състезават за $10,000. Така кексчетата са не само нещо сладко, или продукт, но и метод за забавление. За някои хора може тези неща да са просто анекдоти, но други правят много пари от разпространението на "нова мода" сред десертите, което става едновременно посредством социалните мрежи, официалните медии, и всякакви други канали.

Но не всичко, що е свързано с кексчетата, е само радост и сладост. През Септември избухна скандал във Вашингтон след като одитори и журналисти разкриха през конгреса и света, че Отдел Правосъдие си доставя кексчета по $16 всяко за служебни конференции. За сравнение, от горе споменатия магазин предлагат дузина за $15+данък. И това по време на криза! Последваха бурни и забавни коментари относно "екстравагантното харчене" парите на данъкоплатците, и въпреки наличието на множество фрапантни примери (вижте в NYT, WP), свръх надценените кексчета си останаха емблема на прахосничеството.

През Декември пък, много омразната Администрация по Транспортната Сигурност (онези хора дето те оглеждат и оппват по летищата) иззема кексче от жена, която се опитва да ги пренесе в ръчния багаж. Има уловка: кексчето е било натъпкано в буркан (иновацията-майка на печалбата?), и служителите решили, че по този начин нарушава ограничението за пренасяне на гелообразни материали. След инцидента пояснили, че пътниците могат да си носят кексчета, пайове и подобни храни, стига да не са в буркан (и приложили снимката вдясно, за да няма съмнение кое какво е), но предупреждават че дори в обикновено състояние, такива печива могат да доведат до по-продължително разглеждане на багажа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар