19 януари 2012 г.

мониторинг за здраве

Всякакви изследвания и реклами за отслабване и фитнес настояват, че човек получава мнокократно по-големи резултати ако внимателно следи всичко, което яде, пие, и прави в дневник и ползва информацията за да внесе трайни промени в поведението си. Този модел, ужасно улеснен от дигиталните технологии, сега се прилага във всичко, така че не е изненада че ни съветват да разчитаме на него и за личното си здраве. И защо не? Сайтове има много, и безплатни. Въпросът е, надвишава ли ползата от тях времето и нервите, които често губим, докато дерзаем из специфичната програма и вкарваме всичките си действия (естествени и дотогава неосмислени) в нея като данни?

През новата година, правителството на САЩ пусна свой сайт. Понеже вече дискутирах недостатъците на техните модели и съвети за здравословно хранене, реших да тествам продукта и да изкажа информирано мнение. Викам си, кой знае, може пък да са измислили как да подобрят идейно-ограничените си похвати...

На пръв поглед начинанието е многообещаващо; човек си записва какво яде и пие според дата и категории закуска/обед/вечеря/други, като за храните и напитки вкарани в програмата изскача всякаква информация за съдържание на калории, витамини и други елементи от биохимичен интерес. Сам си здаваш цели в до 5 категории (за отделните елементи като калории, натрий и подобни, или за ниво на активност, например), след което графиките за погълнати количества се клаибрират като процент от тях. При превишаване на лимитите излизат едни големи червени удивителни!

Вкарването на информация е трудоемко: търсиш храните в списък, който е подреден по не особено логичен начин, отваряш варианта който пасва, подбираш количествата и добавяш. И така за всяка храна. Много писане и поне четири цъкания. Аз за всяко цъкане отнемам точки от оценката за полезност, особено при хора чийто интернет е бавен. Можеш да си създадеш свои комбинации за бъдещо ползване, ако ядеш едни и същи неща често, но тогава си ограничен в едни и същи количества или чрез още цъкане трябва да ги коригираш.

Започнах да го ползвам през втората седмица на Януари, и веднага възнегодувах от ограничените варианти на храни, които предлага. Например, под клочова дума "домат", не можеш да избереш "суров домат" както при плодовете, нито само "доматен сос", а си ограничен в "доматена супа с мляко", "доматена супа с фиде", "доматен сос с телешко" и други подобни. Но при тъсене само на "краставица", излиза "Домати и краставици, салата". Нещо не е домислено! Освен това явно моите хранителни навици са нетипични според хората, които са го писали, защото с много храни ми се случва същото.

Освен това имам следната чуденка: при нещо като "гранола" (запечени овесени ядки с разни неща) има 20 варианта: "домашна", "нискомаслена", "курабия от гранола", "нискомаслена курабия от гранола", и другите са маркови продукти. Моят въпрос е: Откъде знаят те, че аз, Ашли от Минесота, Чарли от Сан Франциско, и Абдул от Чикаго си правим една и съща домашна гранола? Какво са предположили че слагаме в нея?

Тези работи от раз ограничават полезността на програмата: принуждава ме да приравнявам своите храни с някакви други. Като човек който професионално цени дълбокото ниво на детайлност, което се опитват да постигнат в данните за същетвуващите вариатни, направо добивам чувството че си губя времето, защото вкарвам измислени данни. Но който знае, знае - това не е толкова беда за дългосрочното следене, ако същия процес се прилага равномерно на всички данни. Така че не се откзах още в първата седмица, въпреки че ми стана ясно, че картинката която ще излезе накря няма пряка връзка с реалността.

Има вариант да преложиш храни, за включване в списъка, но нямам представа как или кога те биха влезли в системата.

Друг огромен проблем е, че най-добрата визуализация, на погълнатото като графика според зададените количествени и качествени цели, може да се ползва само за деня. Всъщност това е базата на всички функции откъм храна (деня), докато за движение е седмицата. Това не само бие на око като вътрешно несъответствие, но и силно ограничава начина, по който мога да се възползвам от собствените си (значителни!) усилия да вкарам информацията в системата. Не мога, например, да погледна бързо и лесно, дали през почивните дни се изсилвам с определени храни повече от през седмицата, и дали с течение на месеца се доближавам до желаното. Вариант за преглед на стойностите спрямо целта за по-дълъг от 24 часов период е направо задължителна за целите на програмта, но липсва тук.

Четвъртък сутрин (вечер в САЩ, пиков момент за употреба): аз точно се чудех дали наистина ще издържа цял месец да се боря с недостатъците му, а сайтът дава грешка и не действа известно време. Официално съкращавам тестовия период, няма да издържа цял месец. ДОТУК! Тези две седмици ми стигат. Много време и много цъкане, за минимална полза. Според мен не може с това начинание да се постигне значително по-добро здраве, освен ако не броим развиването на желязно търпение като основна част от него.
__________________________
Пратих превод и на самите съдържатели на сайта, за да не излезе че само плюя без цел и резултат...

1 коментар:

  1. звучи ужасно и не мога да си представя какво те е подтикнало към такъв КОШмар ?

    ОтговорИзтриване