4 август 2008 г.

Тази събота мислехме да отидем на плаж, но времето не беше съвсем подходящо сутринта. И тъй като плажа е на около час път, решихме вместо това да отидем до една плодо-ферма. Овощна градина, с други думи. Там отиваш до полетата с плодовe и си ги береш, след коeто отиваш да ги претеглят и ги плащаш. Много приятна схема - и значително по-евтино от тези в супемаркета.  Боровинките бяха на големи храсти и с голям размер, който обаче Лена (тя е от Екатеринбург) не намери за чак толкова големи. Брахме и къпини, които също бяха огромни. Но понеже най-концентрираният вкус на тези плодове идва от ципите, тези питомени гиганти не са така завлаяващи като дивите планински сортове.


Но се замислих, Американците не презират Балканските хора поради глупавите си предразсъдъци че сме по-изостанали (които са далече от истината), или поради това че не ни разбират. А защото един Бай Ганьовски субект веднага би си казал, дори да е само теоретично, А! (Глей са тоя пиниз) да видим кво стаа ако не си платя. Никой не варди изхода или нещо подобно, но точно там се корени проблема; Американците ни презират защото с лека ръка им разваляме деликатния баланс от неписани правила. и най-вече защото и те са си мислели да го направят, но им се струва някак... неуместно. От една страна са прави - няма нищо нередно в идеята че човек би следвало да си плаща за това, което използва, особено ако то е създадено с чужд труд. 

От друга страна - и тук пристъпвам към плажа,
 на който все пак отидохме в неделя - често прекаляват в името на правилата. (Интересно, дали има закономерност между това правилата на поведение да се подразбират без нужда да се изписват, и тяхното лежерно спазване?) На този плаж, наречен така хитроумно и оригинално North Beach, трябваше да си платим за да влезем, бихме си платили ако искахме да ловим риби, забранено е пушенето, има лимит на големината на хладилните чанти, и сигурно още куп други глупости които не съм забелязала. Ужасно.... във Флорида плажовете са много по-хубави, а правилата са по-малко. Но това ни в клин, ни в ръкав (нямам представа откъде идва този израз). За сметка на това имаше специална част от водата пред плажа оградена с мрежа против медузи, както и официално предупреждение че в момента има медузи наоколо. Ние, естествено, излязохме извън мрежата да се топим във водата. Медузи нямаше.  

2 коментара:

  1. Анонимен6/8/08 3:51 сл.об.

    Диа, относно израза "ни в клин, ни в ръкав" - когато се шият дрехи при разкрояването останат парчета. Ръкавите са по-малки по размер от другите части и евентулно биха могли да се скроят от някое парче. Освен това при някои дрехи може за допълване някъде да се пришие клину т.е триъгълно парче плат. А когато оставащите парчета не могат да се използват нито за скрояване на ръкави, нито за клинове, те не стават за нищо, не са на място. И така е възникнал този израз.

    ОтговорИзтриване
  2. Аха - много пояснително. Аз си предствях клин от типа "клин клин избива" и ми беше трудно да го свържа с ръкав.

    ОтговорИзтриване