4 април 2011 г.

GO FRACK YO’SELF

Вероятно сте чули, ако следите новините от света на енргетиката, за предполагаемия ренесанс на Пенсилвания като източник на горива. През 19ти век щатът развива невероятна минна индустрия - покрай добива на антрацитни въглища се строят железници, израстват градчета, трупат се милиони. Въобще, щат на Стахановци-капиталисти. След време обаче идва ерата на петрола, а такъв в Пенсилвания няма кой знае колко... но за това пък има природен газ. Невъобразими количества: част от един скален масив (наречен Марселъс), който се простира в ПА и източното крайбрежие на север. Правата за сондиране на газ отдавна се отдават в тези щати, но до скоро технически не беше възможно да се извлича. Е, сега е възможно. Хората от Тексас, тези първенци на минно-геоложката мисъл, са изобретили метод за избиване на газови кладенци: копае се до въпросния скален масив, след това се копае хоризонтално през него, след това се произвеждат малки взривове и се напомпва вода и пясък. И на повърхността излиза газ, заедно с отпадъчните води, които се връщат обратно. От там и названието hydro-fracking, защото с помощта на вода се правят множество пукнатини в скалата.

В настоящето, угнетено от петролни разливи и Фукушима, тези развтия в газовия сектор направо се виждат като манна небесна на много Американци (защото те, като всички други хора, предпочитат да си копаят енергия у тях си). Проблемът в цялата ситуация също ни е познат - лобито е прекалено силно, и цели да завладее находищата и печалбите толкова бързо и напълно, че няма да се поддаде на никакви ограничения за безопасност. Не се знае точно какви би трябвало да бъдат тези предпазни мерки, но някои идеи относно опасностите включват например замърсяване от отпадните води, които изнасят със себе си част от силната радиация присъща на Марселъс. Като цяло интензивното сондиране в гъсто населени места е предпоставка за инциденти...

Тези бележки са най-вече продукт на престоя ми в ПА този уикенд, където 'фракинга' се открои като тема. Не толкова вълнуваща колкото победите в бейзбола, чийто сезон започна в Четвъртък; или лова на пъстърви, който започна в Събота; но все пак нашумяла тема. (допълнително посочвам и тази статия от Тайм, скролвайте до долу).

1 коментар:

  1. Странно, винаги съм си мислел, че където петрола - там и природния газ

    ОтговорИзтриване