13 януари 2013 г.

искам сняг!

Отново ми се случи! Още една дума се свърза със своята първородна история завинаги в душата ми. Искам да споделя момента с вас.

Тук в Катманду е зима, студено е, дори стига минусови температури нощем. Това може да не звучи толкова страшно. Но ако човек се замисли, че местните някак си не са сетили нито за вградено отопление, нито за каквато и да било изолация на къщите, няма ток вече по 16 до 18 часа на ден, и през зимата винаги има недостиг на газ... картинката излиза малко по-сурова. Все пак за хора с добър доход се живее, но при тези температури и метеорологично условия в Катманду няма шансове за сняг. А без сняг, няма нужда от: апрески!

Тази дума също е милна от детството, защото е неделимо свързана с игри в снега. Ясно е, че не е корено българска, и не е от английски, но до днес не се бях сетила от къде идва. 

Както си пиех кафенце и ровех във ФБ попаднах на снимка на един познат по червен термо-клин с бира в ръка (прилича на Робин, от Батман и Робин). Под снимката пишеше на френски aprés-ski, тоест след ски!

1 коментар: