23 октомври 2016 г.

Мийте си зъбите и ползвайте презервативи

На 4 Октомври Световното Изследване на Бремето на Заболяванията (СБЗ) пусна един куп нови изчисления: за всяка държава по света, пропорци от 310 заболявания и телесни повреди, 249 причини за смърт, 79 риск фактора за тях, и много други производни.
Същата група учени, общо над 1,000 души, пусна и изчисления за базовото ниво на здравните цели от Целите за Устойчиво Развитие (ЦУР, хаха) съгласувани от ООН през Септември и на промените в съответните индикатори от 1990та насам.

Институтът за Здравни Метрики и Оценки дава дом на всички СБЗ данни за широката публика, в суров вид както и чрез готови тематични извадки и гъвкав ап за визуализации. Иначе много от заключенията са пбликувани в научната литература (почти цялото съдържание на Ланцет от 08 Октомври 2016).

По мое мнение са се справили много добре с последното - това е един от най-добрите примери за сайт, който дава достъп до голям обем данни като за хора, които не са свикнали да работят с тях без платформа с бутони, менюта, и т.н. Причината за това, разбира се, е че интеграцията на данните е предварителна. Всички модели и изчисления още от 80те, котато започва проекта, са насочени към основната цел да са сравними едни с други... но взех да се разсейвам.

Нека да видим какво показват всички тези метрики и оценки за България!

От 1990та година насам, силно се е подобрила детската смъртност, наполовина при момичетата (154/100,000 през 2015) и почти толкова при момчетата. Очаква се да живеем с над 3 години по-дълго, до 78 години при жените и 71 при мъжете.

За последното десетилетие, най-много хора умират от сърдечносъдови заболявания, рак на белия дроб, рак на дебелото черво, болест на Алцхаймер, и други белодробни заболявания. Сред най-честите причини, ако се разглеждат смърт или заболавяне според сериозността си заедно, са отново сърдечносъдови заболявания и рак на белия дроб и дебелото черво, но тук се включват в десетката също и диабет, болки в кръста, болести на сетивните органи, и депресия.

Отнесени към риск факторите упоменати в ЦУР, най-зле ни върви от към тютюнопушене (и почти без промяна от 1990), наднормено тегло сред деца на възраст от 2 до 4 години (без промяна от 2000та насам). Съответно на-зле се движим към целта за намляване на смъртността от незаразни болести (тук: сърдечносъдови, рак, диабет, и хоринични белодробни). Също не блестим откъм замърсяване на въздуха и миене на ръце със сапун (една трета от боледуването и смъртността взети заедно сред деца на възраст месец до година се дължи на диария и подобни инфекциозни болести).
Бележка: ЦУР индексите на СБЗ не са чистите нива на нещото в населението, а тези нива според възрастовата група и пол с приложени тежести според последствията за здравето изчислени на база на научната литература, и стандартизини от 0 до 100, накрая отнесени към конкретните цели определени през политическия процес на ООН.

От 2005та са намалели с 9% и с 29% преждевременните смъртни случаи от самонараняване и от пътни произшествия. Сравнено с ЦУР обаче, бремето от самонараняване все още е далеч над целта.

А кои заболявания са най-разпространени и все по-често срещани?
1.     Оралните! Това включва пародонтоза, кариеси и подобни. 
Зъбите са едни съкровища, бе, хора. Денталната хигиена прави от човека човек.
2.     Сетивни органи – нарушено зрение и слух
3.     Болки в кръста и врата
4.     Венерически болести

Разгледайте още тук, тук, и тук


В световен мащаб картината е подобна. Сърдечносъдовите заболявания допринасят за водещ и нарастващ процент от смъртността, а сред хроничните заболявания, поне 10% от населението на света страда от следните: кариес, главоболие, анемия, загуба на слух, мигрени, генитален херпес, нарушено зрение, и аскариоза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар