14 юни 2012 г.

други (първи) светове


Апокрифи от Америка

Летяхме през Доха, летище с добра слава заради кратките прекачвания, но което не впечатлява с нишо. Постоянно тръбят на евините пасажерите за разните луксове на които се наслаждават, онези, другите, но се съмнявам и на тях да им е чак толкова добре. Няма дори една книжарница или къде човек да си купи вестник… в безмитния магазин продават всякакви алкохоли, разбира се, но на касата запечатват торбичките – всичко това е комбинация от мюсулманската и летищната цензура.

На десетчасовия полет ни се падна да сетим насред глутница участници в международна филхармония. Казвам глутница, защото бяха долни пияници – по принцип не осъждам такива хора, но по време на дъллъг полет когато само ти се спи не са много приятни.

Имигацияа в Ню Йорк както винаги отне над 2 часа, самат процедура трае около 3 минути, но опашките са много дълги, направо ужасяващи ако човек има друго прекачване след това. Ние бяхме заложили на кола под наем за придвижването до Пенсилвания, и си избрахме едно миниатюрно Фиатче (500). Много беше сладко, и има вариатни и за автоматични и ръчни скорости. Няколко часа пълзяхме на излизане от метрополиса около Ню Йорк, след това се пуснахме по тия мити американски магистрали. По радиото ни пуснаха предупреждение за интензивни гръмотевични бури точно около нашата дестиняция, но най-блозкото на което се натъкнахме бяха гъсти мъгли. За сметка на тези леки климатични несгоди, и неприятно хладните температури, откакто пристигнахме има страхотно увлекателни облачни панорами, особено залезите.


Пъви голф-урок

Човек да се чуди как не го постигнах това докато живеехме във Флорида, този рай на голф-игрищата, територия с най-гъста концентрация на голф-колички на света спрямо населението (факт). Обяснявам си го с това, че е скъп спорт.

За начало на урока ми дадоха един стик, кофа и жетон за топки, и ми казаха да ида да загрявам. Източих си топки от машината, но категорично отказах да загрявам преди да ме инструктират, за да н си създавам вредни навици. Една весела женица дойде да ме обучи, и с изненада откри че досега нямам постижения нито в голфа, нито в никакви американски спортове с бухалки и топки. Започна с обяснение на хватките, след това на удара и как трябва да вървят нещата, кои стави да се движат, и кои да са абсолютно статични. И това е цялата техника. Е, по нататък има и решения с кой стик какво да удряш и тн, но основното е да намериш златната позиция и да не я пускаш. Каза, че отнема около 3 години обиграване докато свикнеш.




Няма коментари:

Публикуване на коментар