Миналата неделя потеглих за три дневна командировка в
юго-източен Непал. Полетите до
Биратнагар са много кратки, около 45 минути, и моят напълно неочаквано тръгна
на време. Издигна се в облаците над долината, но когато най-после излязохме от
тях се разкри панорама на огромния зелен простор, който е терай (част от Индо-Гангската раавнина в Непал). Като гледа пищните оризища, да се чуди човек как хората там все пак
имат проблеми с глада.
Всъщност по-късно
разбрахме, че имат проблеми с това, че не изполват местните храни достатъчно
ефективно. Знаят, че плодовете са полезни, но мислят че това се отнася по-скоро
за тези които са им екзотични, като ябълки и грозде, и които сътветно не
могат да си позволят да си купуват, докато около тях растат папая, манго,
банани и т.н. Освен това има много народни забрани по време на бременност и
след раждане, да не се ядат бамя, спанак, и банани например. Много
силно ограничение защото жените често са в това положение. Сред мюсулманите,
бременните жени също постят за Рамадан. Най-големият проблем обаче е, че каквото
има за ядене се дели за всички, но по традиция първо ядат мъжете и тъщата,
децата и най-накрая снахата, която обикновено е бременна или кърми.
Прелетяхме над
река Коши, огромна, сравнително плитка и мътна, и малко след това кацнахме. Не
знам защо, но на летището пише с големи букви че сме на 72 метра надморска
височина, и това сравнително често се споменава в разговори също. И без да се
споменава разликата в терана между терай и другите региони на Непал е много явна. Иначе летището много силно напомня гарата в Пазарджик, няма конвейери и
дурги подобни, само една кула.
За вечеря
седнахме в едно задушевно заведение, предпочитано от малкото постоянно
пребиваващи чужденци. Храната беше вкусна и менюто бескрайно, въпреки че
нямаха, например, ястия с патица както пишеше. Самото заведение е една стая
боядисана в неоново розово, зелено, и лилаво, с четири маси и бар и птиглушено
осветление; човек добива усешането за колониален частен клуб, защото освен нас
нямаше други посетители, но един келнер стоя да бди дали искаме още нещо.
На следващия ден
се изсипахме заедно с педесетина други участници в Раджбирадж, областен център
на Саптари на няколко километра от границата с Индия. Преминахме по моста над
Коши, огромно съоръжение което също отклонява вода за земеделски нужди. През 2008 година имало много мащабни наводнения, още по-сериозни отвъд границата с Индия в Бихар. Направо се променило изцяло коритото. Понеже реката влачи много пясък
със себе си, там където се е разляла тогава изглежда като пустиня. На
връщане също минахем по моста, и колегите много държаха да спрем за да си купят
пресни риби. Имаше една-две средно големи риби, много дребни от различни
видове, и още повече цаци за продан, но аз някак си се въздържах.
Цял ден се
занимавахме в една адски гореща заседателна зала. Каква гадна дума – заседание!
Наистина описва как се чувства човек, независимо от официалната причина за
срещата, основното действие е заседяването. На
втория ден за щастие се разцепихме на шест групи и ходихме по селата да
разпитваме хората и чиновниците туй-онуй, това беше най-интересната част и дори
не беше толкова горещо, колкото в залата. Бяха ни настинили в хотел с климатик
и сносна баня за да се съвземаме вечер, на един час път от Раджбирадж, където
няма такъв вариант, иначе не знам как всички щяхме да издържим. Колегите, които
са постоянно в региона и редовни клиенти на този хотел, ни препоръчаха какво да
ядем от менюто – пилешки топки например, които бяха едни кръгли кюфтенца от
пилешко в лют доматено-чеснов сос – и въобще имаше хубави Индийски манджи.
Имаше и студени бирички, та ефикасно и ефективно да се освежим и опознаем.
Легнахме си предоволни
от удобствата на хотел Годули (кои са те и защо са го дули, не стана ясно), но
на сутринта в 6 часа някой заблъска безотказно по вратите на всички! Блъска,
блъска и не отговаря на въпроси като “Кой е?” “Ама какво искате?” Оказа се че
това е включена екстра, поднасят ни традиционен чай, но ние с голямо желание се
освободихме от тази екстра за следващата сутрин. Вместо това като се върнахме в
Раджбирадж пихме сутрешен черен чай от една лафка, който се оказа със захар,
лимон и сол и изненадващо вкусен.
И като се разцепихте (на групи), станахте ли отвратително ефективни?
ОтговорИзтриванеТова с блъскането на вратата рано сутрин за чай го чувам за пръв път като екстра на еди-кой-си хотел. Странно е, пък и неучтиво някак...: )
ОтговорИзтриване