11 септември 2012 г.

костюм по мярка, част I

Наскоро четох една статия за разликите между костюмите от магазина, тези по мярка и онези още по-специални, които са изцяло ръчна изработка. Има разликаи в материалите разбира се, колко и каква подплата има костюмът, което определя колко добре приляга на тялото. Става въпрос за мъжки костюми разбира се, но предполагам че има еквивалент за дамските.

Не е тайна, че Азия е един огромен шивашки цех за останалия свят, и в Катманду също има безброй шивачници, които специлизират в различни стилове. В Неделя посети един определен магазин близо до центъра, където шият най-вече мъжки костюми - смятам че за делови дрехи те по-скоро ще уцелят десятката, отколкото някои които шият предимно курта шалвар и т.н. Проблемът е, че трудно си намирам панталони за работа, за това реших да се пробвам по мярка. Всъщност доста се опасявах от комуникационната бариера (този шивач говори перфектен английски, но може би имаме различни модни понятия), за това занесох панталон който ми харесва и казах: искам това, от този плат. Обсъдихме някои промени, наложени от различния материал, и други подробности, взеха ми всякакви мерки, и стиснахме ръце.

Докато бях в съблекалнята, където са складирани разни полуготови облекла, погледът ми попадна на нещо и се сетих, че отдавна искам делови елек. В крайна сметка си поръчах панталон и елек от един и същи сив памучен плат, на обща стойност 70 лева, като елекът беше значително по-скъп от панталона. Другата неделя ще ходя да ги премеря, ако са излезли както трябва ще последват още поръчки. Очаквайте коментари от качествения контрол ... 

Няма коментари:

Публикуване на коментар