29 декември 2013 г.

Бележки за България

Наблюдения по пътя към себе си – част I

леща на трипод
храна

 С влошаването на качеството на хранителните стоки, много хора се обръщат към ограничения – не ядат вече определени храни въобще и особено не ги дават на децата си, - и към неформални схеми да се борят със ситуацията, като кооперативи. В Непал хората, които нямат пари, както и много от тези които имат пари, но им липсва въображение или кулинарна заинтересованост, ядат по една и съща схема всеки ден: дал-бат, таркъри, сьел (леща и ориз, зеленчуци с къри, задушени спанако-подобни растения).

Като се връщах към България се вълнувах от многообразието манджи, които са редовна част от домашния кухненски репертоар. Но се оказа, че и тук се скъсваме от лещи! Обикновени лещи, червени лещи, лещи с куркума и джинджифил (все по-близо до Непалски дал) и понякога с ориз (направо дал-бат, е-бат-и). Вкъщи – леща, на гости за вечеря – леща, на палатки на Кара Дере – пак леща.

Много обезпокоителен феномен е ерозията на качеството на най-типичните, ежедневни храни. Още преди няколко години като се прибирах за малко, вече всички близки семейства или имаха или аха да придобият машини за хляб. Със сигурност това не е било само заради свръх-ефективен маркетинг. Просто в магазините хлябът беше станал толкова гаден (и освен това по-скъп), че за тези свикнали неизменно да го включват в храненето няма друг избор освен да си го правят. А ръчното месене и печене на хляб все пак е голяма заигравка, иска и много време и умения. И аз преди време имах такава машина във Флорида. Там както се сещате също не е пълно с пресни, качествени, вкусни хлебчета. Други хора отново избират пътя на елиминацията: свикват да не ядат хляб.
   
сандвичи с ръчно месен хляб с квас и домашен хумус за детски рожден ден
През текущия сезон на пости и зимни празници ярко изникна още един пример: корите за баници. Много обичам баници, а по време на пости ви предлагам една адски лесна рецепта.
      
Баница с праз
Продукти: Много праз (поне 5 стръка), червен пипер, сол, мазнина, нормални кори за баница

Праза се нарязва на сравнително ситно и се задушава добре. Добавят се подправки, щедро червен пипер, сол и други, каквито предпочитате, на вкус. Навива се баницата и се пече, като внимавайте в съотношението плънка-кори, за да не стане суха.
За съжаление трудно се намират кори за баница, които да не са пълни с неестествени и ненужни съставки (Е-та). За това при всяко ядене на баница се развива следната тема:
- С какви кори е баницата? - С еди-какви си. – А откъде ги намерихте? – От еди-кой си магазин, ама не винаги ги има и там. Вие от къде си купувате нормални кори?
По Коледа и Нова Година особено много се търсят кори, до такава степен че човек може да намери фризера в магазина, където се предлагат разровен, корите с Е-тата разхвърляни на вси страни, в очакване да са останали нормални. 
Но, уви. Рано пиле рано кори купува.

Чудя се защо никой не е захапал все още тази ниша на пазара по някакъв начин – явно верижните магазини нямат особен интерес да задоволят глада на Софиянци за нормални кори, защото им е по-лесно с производителите на Е-корите.


мироглед

 В България има много хора с различни идеологии и теологии. Някои религиозни по различни догми, други убедено агностични. Това, което ми прави впечатление е, че много голям брой от тях смятат астрологията за полезно средство за справяне с характерите на хората около тях.

Несъмнено астрологията е още по-важна и практикувана на други места. Например на Индийския полу-континент тя е неизменна част от уреждането на бракове и избора на дати за сватби и други важни събития. Все пак ме учудва, колко често в разговорите ми и тези които неволно подслушвам в транспорта Българите използват зодиите като начин да описват, обобщават и разбират поведението на другите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар