9 март 2014 г.

яла ми тука

Яла е вторият по големина природен резерват в Шри Ланка и най-посещаваният в страната. На площ е почти 98'000 хектара, дом на стотици видове птици, бозайници и влечуги. Това е и мястото на света с най-голяма концентрация на леопарди  - за съжаление те останаха скрити за нас. 


 
Стигането до Яла за нас беше едно много-рейсово приключение. След като се разделиме с топлите морета от Южната част на острова, хапнахме много вкусни сладоледи на топка в Матара и се втурнахме към Тиса (Тисамахарама). От там щяхме да нахлуем в парка. 

Още в  рейса един човек ни облази с оферти за сафари и квартири, а ние учтиво, но категорично го отрязахме. Не можехме да знаем, че след обиколка на града за да огледаме офертите ще се върнем пак при него ... След тежки и потни преговори успяхме да смъкнем цената за  вечер на палатка и половин ден в парка наполовина. По традиция тези нещица са си скъпички - самият вход за парка беше 60-70 лв за двамата, като допълнително трябва да си платиш за водач и превоз. На крак не става поради тежките разстояния и предполам потенциално враждебната фауна.

Безкрайна оризова шир и длъж около Тиса
Нощувката в джунглата не беше така идилична както се надявахме, нашите водачи си доведоха местни аверчета, пиха, пяха и ни светиха с фенерчета почти цяла нощ. Към 4 сутринта събрахме още двама участници и се отправихме към парка.


Някакъв странен ритуал, практикуван от нашите гидове


 Срещите с местната фауна бяха доста интересни, вижте сами:


В Яла има ужасно много птици от всякакви видове

Мангусти, които ядат кобри

Има много пауни, те май също ядат кобри

Виждате ли крокодилчето?


И тук има...

Мама и бебе слон сред крокодилите

Видяхме стадо от дузина слонове, пресичащи черния път за да стигнат до вирче
Нереалните пейзажи на парка

Някакви морски чапли



Пълно е с рептили: игуана

Малки зелени пиленца

Няма коментари:

Публикуване на коментар